De lengte van liefde


De lengte van liefde

Een documentaire van Anna Peeters over de gevolgen van mantelzorg. De lengte van liefde is de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht op het Nederlands Film Festival.

Synopsis
Jasmijn (21) kreeg twee jaar geleden op vakantie plotseling een hersenbloeding. Eenmaal thuis veranderde alles, niet alleen voor Jasmijn, maar ook voor haar ouders en twee jongere broers. Moeder Peronne stort zich vol overgave op de zorg voor haar dochter, maar deze blijkt complex. Peronne bevindt zich in een constant dilemma; waar moet ik sturen, waar moet ik afstand nemen?

Ze neemt haar dochter bij de hand om haar mogelijkheden te ontdekken, maar is tegelijkertijd zondebok voor alles waar Jasmijn tegenaan loopt. Een nieuwe stap naar zelfstandigheid ligt in het vooruitzicht. De schuur in de tuin wordt omgebouwd tot een huisje voor Jasmijn. Jasmijn én Peronne hopen daardoor weer een deel van hun oude leven terug te krijgen. Hoe makkelijk is het nog om elkaar weer los te laten?

De lengte van liefde

Maatschappelijk belang
De situatie voor mantelzorgers is sinds 2015 veranderd, omdat de overheid in het kader van de participatiesamenleving vindt dat de zorg van patiënten meer door familie en vrienden moet worden opgevangen. Helaas is niet iedereen uitgerust om deze zware taak op zit te nemen.

In Nederland verlenen 4,3 miljoen volwassenen mantelzorg aan een naaste. 400.000 (van de mantelzorgers die langdurig en intensief mantelzorg verlenen) zijn overbelast. Van de mantelzorgers van patiënten met hersenletsel is 35 tot 50 procent zwaar of overbelast. Dat is veel meer dan de gemiddelde mantelzorger. Uit onderzoek onder mantelzorgers van CVA-patiënten blijkt dat het sociale netwerk rondom mantelzorgers sterk daalt in omvang, de ervaren kwaliteit van leven laag is en de depressiviteit onder mantelzorgers hoog is.

Vertoningen 
In de week rondom de Dag van de Mantelzorger organiseerden we een landelijke tour van vertoningen van De lengte van liefde, in aanwezigheid van regisseur Anna Peeters. Zo werd de film vertoond op het HersenletselCongres in Ede, organiseerden we samen met Civic een gratis vertoning voor Amsterdamse organisaties, werkten we samen met mantelzorg-organisaties Mezzo in ’t Hoogt in Utrecht en Maatjez in Heemskerk en werd de film vertoond in de Cacaofabriek in Helmond. Sindsdien wordt de documentaire ingezet binnen verschillende zorgopleidingen.

Still De lengte van liefde

Over de makers
Anna Peeters (1991) studeerde op haar 21e af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar uiteindelijke voorliefde voor documentaire laat zich dan ook niet beperken tot traditionele vormen. Voor haar afstudeerfilm liet Anna zich bijvoorbeeld inspireren door vorm-elementen uit Franse fictiefilms.

Op het Nederlands Filmfestival 2013 ontving zij de Wildcard Award voor haar film Hoe ik mei en juli voel, een prijs van het Nederlands Filmfonds voor de drie meest veelbelovende afstudeerders. Met deze prijs won zij budget voor haar debuutfilm De lengte van liefde.

Regie Anna Peeters
Camera Jefrim Rothuizen
Geluid Leleane Lindenaar
Montage Luuk van Stegeren
Muziek Ewa & Marysia Saras/Onegg
Sound-design & mixage Bart Jilesen
Vormgeving Koen Schellekens
Vertaling Rosa Bellekom
Coach Niek Koppen
Impact Elize Nieuwboer & Randy Vermeulen
Producent Randy Vermeulen